• Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 3
  • Slide 4
  • Slide 5

ESS erbjuder Båtförar- och Befälhavarkurser under ledning av föreningens auktoriserade instruktör Lasse Haapamäki.

Genomgången Befälhavarkurs ger möjlighet att ansöka om Internationellt förarbrev för fritidsbåt.För mer information, kontakta Lasse på e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel. 050-5525363.Länk till kursanmälan hittas HÄR!

 

Båtförarkurs:
Båtförarkursen ger färdighet till att självständigt fortsätta att öva sig och samla erfarenhet på skyddade vattenområden under goda förhållanden.

På kursen behandlas navigation, säkerhet till sjöss, väder och sjövägsregler. Man övar båthantering i hamn och i farleder. Dessutom går vi igenom olika tekniska system ombord. Kursen lämpar sig utmärkt för både seglare och motorbåtsförare. Teoridelen är praktisk. Under övningarna på sjön fokuserar man på att koppla ihop sjökortet med iakttagelserna av omgivningen.

Befälhavarkurs:
Genomgången befälhavarkurs ger rätt att ansöka om det Internationella förarbeviset för fritidsbåt.Förutsättning för deltagande i kursen är genomgången båtfararkurs och minst två års erfarenhet av båtsport eller motsvarande kunskaper. Kursen passar både för motorbåtsförare och seglare.
I befälhavarkursen ingår den teori- och regelkunskap, som behövs på öppet hav och på internationella vatten, exempelvis tidvattennavigering. Också praktiska övningar ingår. Kursen betonar speciellt det ansvar som befälhavaren har.

Internationellt förarbrev för fritidsbåt
Internationellt förarbrev visar båtkunskaper i teori och praktik som krävs för att framföra nöjesfartyg över 24 m i Finland samt utomlands, till exempel i Medelhavsländerna, krävs det när man hyr en båt.

För att ansöka om behörighet behöver du:
a. ett intyg över teorikompetens (intyg över teoretisk del av båtförarkursen eller kustbåtsförarexamen eller motsvarande)
b. ett intyg över praktiska båtfärdigheter (t e x ett intyg över praktiska båtfärdigheter från din auktoriserade instruktör)
c. körkort
d. ålder minst 16 år

Ett praktiskt båtfärdighetsintyg kan ENDAST utfärdas av en person som är auktoriserad som båtinstruktör.
Behörighet söks hos Traficom med en blankett som finns på Traficoms webbplats.

Om du ansöker direkt om förarbevis för fritidsbåt:
• Logga in på SPV Campus (förbundets elektroniska inlärningsplattform) genom att klicka på inloggningsknappen uppe i högra hörnet. Inloggningen sker med Suomisport-koder. Skapa ett sportkonto på Suomisport, om du ej redan har ett.
• Välj språk. Klicka på ”Kom ihåg mig”. När du är inloggad, klicka på Befälhavarkurs 2024, under rubriken ”Veneilijäkoulutkset”
• Logga in på examensfältet med gruppnyckeln du har fått av din instruktör och registrera dig.

Skriv ett fritt formulerat båt-CV med beaktande av examensfordringarna och följande krav:
a. Du måste ha minst fem års erfarenhet av båtliv
b. Du bör ha gjort minst tre resor över 100 NM som befälhavare och enskilda resor bör ha varat i minst fem dagar
c. Ditt båt-CV ska visa din erfarenhet som befälhavare
Ladda upp ditt båt-CV på Campus. Du kan också ladda upp kopior av loggboksposter eller andra dokument för att stödja din båts CV.
Båtinstruktören kontaktar dig för diskussion och respons. Om instruktören godkänner din båt-CV kan du i praktiken ladda ner ett elektroniskt kompetensbevis och bifoga det till din ansökan till Traficom.